Ylpeinä esittelemme: Finnjävel gruit pale ale

”Aina ilahdun, kun kesken illallisen tarjotaan olutta viinien sijaan”, sanoo keittiömestari Henri Alen perustamansa Finnjävel-ravintolan salissa. Alenin ja Annukka Oksasen tekemän Finnjävel-kirjan lehdistötilaisuus on juuri päättynyt. Samassa yhteydessä on esitelty Finnjävel-olut, johon sekä Alen että sommelier Samuil Angelov ovat erittäin tyytyväisiä. Niin mekin panimolla olemme, sillä tämä on ainutlaatuinen tilaisuus tarjota perinteikkään gruit alen eli humaloimattoman oluen pikantti maku ruokaa arvostavalle yleisölle.

”Pitää muistaa, että Suomi on olutmaa”, Henri Alen sanoo. Niinpä. Onneksi Alen sanoi sen ääneen. Jospa asia pikku hiljaa sisäistetään myös fine dining -ravintoloissa. Ja jospa me osaisimme olla ylpeitä kotimaisista tuotteista, aivan kuten Finnjävelin ideologiaan kuuluu. Finnjävelhän on rakkaan naapurimme meille keksimä haukkumanimi, mutta täällä se otetaan kehuna. Finnjävel on sisua, ennakkoluulottomuutta ja kunnianhimoa, joka on maustettu ripauksella suuruudenhulluutta.

Possukeksejä (kyllä!) ja savulohirullia Finnjävelin tyyliin.

 

Sahti on kuulunut jo aiemmin Finnjävelin valikoimiin, mutta sitten Samuil Angelov pääsi tutustumaan perinteisiin muinaisoluisiin eli gruiteihin, joihin Kimmo Kyllönen on historioitsijan asiantuntemuksella perehtynyt. Henri Alen kertoo, että esittelemistämme gruit-vaihtoehdoista käytiin ravintolassa sisäisesti vilkasta keskustelua. Lopulta vuoden sommelieriksi kolmesti valittu Samuil Angelov sai sanoa viimeisen sanan. Gruit pale alen mauiksi valikoituivat puolukka ja lakritsijuuri.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Sommelier Samuil Angelov ja Hopping Brewstersin Kimmo Kyllönen onnistuneen yhteistyön äärellä.

 

”Halusimme tarjota gruit alen modernilla twistillä, ja siinä onnistuttiin”, Angelov kertoo, kun koko pressitilaisuuteen kokoontunut seurue skoolaa oluella. Sitten maistetaan. Puolukka erottuu selvästi raikkaana maussa. Tätä voisi juoda enemmänkin kuin lasillisen…
”Tää on tosi hyvää! Ja mä en edes ole olutihminen”, huudahtaa eräs ruokatoimittaja.

Pääkeittäjämme Kimmo nyökkää tyytyväisenä. Seuraavaksi Finnjävel on tarkoitus saada ruokakauppojen hyllyille ja länsinaapuriin.

Finnjävel gruit pale ale (5,3 %) on toistaiseksi saatavissa Finnjävel-ravintolasta Helsingissä. Samasta paikasta ja mm. Teos-kustantamon nettikaupasta saa myös Finnjävel-kirjaa.

Finnjävel-kirja on kaunis kuin suomalainen luonto.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *